Occasions, APK Keuring, reparatie en auto onderhoud voor alle merken

Naast controles, onderhoud en reparatie heeft ook de manier waarop u de autoairco gebruikt effect op het milieu en uw portemonee. Hieronder tips voor wat u zelf kunt doen om uw airco in goede conditie te houden en zo energiezuinig mogelijk te gebruiken. 

 
Tip 1. Bewust gebruik

Gebruik de airco alleen als het echt nodig is.

Tip 2. Deuren of ramen open
Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open. Schakel de airco alleen in wanneer de auto niet koel genoeg wordt. Hierdoor vermindert u het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airco. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.

Tip 3. Niet te koud
Zet de temperatuurinstelling van de airco niet te laag of de ventilator niet te hard. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot. Een 'te koude' airco geeft namelijk ijskoude luchtstromen. Heeft een auto een elektronisch geregelde klimaatbeheersing, dan wordt automatsch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt. Zonder bovenstaande koude luchtstromen.

Tip 4. Gebruik bij regen of in de winter
Schakel uw autoairco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt dan uit de ruimte gehaald. Zijn de ramen droog, schakel de airco dan uit. De ventilator is meestal voldoende om de ramen onbeslagen te houden.

Tip 5. Regelmatig aanzetten
Zet de autoairco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en voorkomt dure reparaties en schade aan het mileu.

Tip 6. Airco uit voor motor
Schakel de airco 10 minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.

Tip 7. Zware belasting
Airco's verbruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (caravan of bergen), zet de airco dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

Tip 8. Schone airco
Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Laat deze dan reiningen door uw garage. 

Tip 9. Voorkom ontstopping
Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

Tip 10. Instructieboekje
Lees aandachtig uw autoairco instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud. 

Tip 11. Periodieke controles
Neem voor het onderhoud van uw autoairco en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat de airco in ieder geval één keer per jaar controleren.
  • Wanneer moet uw auto APK-gekeurd worden? Vul hieronder uw kenteken in:

 • Heeft u het wel eens meegemaakt dat uw auto het zomaar begaf? Met Bosch Car Service Pechhulp weet u dat u op elk moment van de dag, wáár dan
  ook, kunt rekenen op adequate
  en snelle hulp

  Lees meer...

 • Elk voertuig met airco moet minstens één keer per jaar voor een controle naar de gespecialiseerde aircowerkplaats.

  Lees meer...

Als u op zoek bent naar service van hoge kwaliteit, dan bent u op het juiste adres bij Bosch Car Service: Wij bieden advies, reparatie en onderhoud. Bosch Car Service is de grootste merkonafhankelijke serviceformule voor autobedrijven in Nederland. Voor onderhoud en herstelwerkzaamheden aan auto's van alle merken. Uw auto is bij Bosch Car Service dan ook in goede handen. Ons netwerk staat elke dag voor u klaar om u letterlijk op weg te helpen.